Free Math Word Problems with Answers for Grade 3

Word Problem Worksheet:

Word problem worksheet helps to solve mathematical problem with required amount of information. Effective word problem solving helps in understanding the subject simple and easier.

3rd Grade Math Word Problem Free:

3rd grade math word problem free is brought out for students beneficial. 3rd grade math sheet covers the entire syllabus which includes topic like addition, subtraction,multiplication,and division.  worksheet is easy to use,flexible and free to download for the user without any  difficulty.

Free Math Word Problem :

A sample of free word problem for grade 3 is given for student reference.

1. Anoj bought 2 dozen eggs, totally how many eggs does he have.

    Solution:    1 dozen is 12 eggs
                      Therefore for 2 dozens 12 * 2 = 24 eggs

2. In a park there are 5 dogs,how many legs are there all together

    Solution:    Given 5 dogs in a park,
                      A dog have 4 legs,for 5 dogs number of legs
                       = 4 * 5 = 20 legs are there all together

3. A piece of cake has 350 calories in it. How many calories are there in 5 piece of cake.
   
     Solution:    Given a single piece of cake have 350 calories
                      for 5 piece of cake, calorie is = 350 * 5
                         = 1750
                      total number of calories is 1750

4. There are 25 students in class. If each student has 5 pens, how many total number of pens  are there totally?
   
      Solution:    Given 25 students in class each having 5 pens with him
                      Total pens with students are = 25 * 5
                      = 125

5. Swathi have 8 red balloons,5 white balloons. What is the total number of balloons with swathi
   
      Solution:
  Given Swathi have  8 red balloons,5 white balloons
                    Total number of balloons  are = 8 + 5
                     = 13

6.   5 birds were sitting in a tree. 3 birds fly away. How many birds are left out on trees
     
       Solution:  Given  5 birds were sitting in a tree and 3 birds fly away
                     Total number of birds on tree are = 5 - 3
                     = 2

7.  There are 800 passengers on a train. At the next stop, 250 passengers disembark. How many passengers are there on the train now?
     Solution: Given 800  passengers on a train.,next stop, 250 passengers disembark.
                    Total number of passenger on train now is = 800 - 250
                    = 550

8.  Anu is 15 years old and her mother is 40 years old. What is the difference between their ages?    
     
      Solution:  Given Anu is 15 years old and her mother is 40 years old
                      Difference of their age is  = 40 - 15
                      = 25
                      Difference between their ages is 25.

Best Results From Yahoo Answers Youtube


From Yahoo Answers

Question:Question: Tim takes 1 step forward, then 2 steps backward. He repeats this again and again. He takes 20 steps altogether. How many steps is he from where he started? Show your work. I thought the answer was 20 - 1 = 19 steps. But I was told this is wrong. Does any body have the answer? Thanks.

Answers:The answer is 6 steps behind. Every 3 step pattern results in a net loss of one step, so after 18 (6 x 3) steps, he is 6 steps behind, then steps 19 (forward) and 20 (backwards) cancel each other out. Iterated, it looks like this: step 1: 0 + 1 =1 step 2: 1 -1 = 0 step 3: 0 - 1 = -1 step 4: -1 + 1 = 0 step 5: 0 - 1 = -1 step 6: -1 -1 = -2 step 7: -2 +1 = -1 step 8: -1 -1 = -2 step 9: -2 -1 = -3 step 10: -3 +1 = -2 step 11: -2 -1 = -3 step 12: -3 -2 = -4 step 13: -4 +1= -3 step 14: -3 -1 = -4 step 15: -4 - 1 =-5 step 16: -5 +1 = -4 step 17: -4 -1 = -5 step 18: -5 -1 = -6 step 19: -6 + 1= -5 step 20: -5 -1 = -6

Question:Use I=PRT (interest = principal x rate x time) for these problems. Solve 7. A loan of $6400 at 12.5% simple interest is to be repaid in 4 1/2 years. What is the total amount to be repaid? I keep getting $3,600. Please show me how you got the answer. The back of the book says 10,000 as the answer. 8. A 6,500 automobile loan is to be repaid in 3 years. The total amount to be repaid is $9230. If the interest were simple interest, what would be the annual rate? I got 47 1/2 % Please show how you got the answer?

Answers:You have to pay back the loan amount PLUS the interest... Loan 6400 + interest 3600 = 10000 See, you were right all along.

Question:5th grade math question word problem? i need help on this math problem can you help please find 3 whole numbers whose sum is 14 and whose product is 84 how do you get the answer? im trying to solve this algebraically but im new at it (you don't have to)

Answers:I love math the answer is 3+4+7= 14 3*7*4= 84 I just looked for the numbers under 14

Question:I got a weird answer and want to double check with others. Ben, who owns a music company, decided that he wanted his four best friends to be part owners in the business. He gave shares to his friends in the following way: Friend 1 = 1/3 of the company Friend 2 = 1/4 of the company Friend 3 = 1/5 of the company Friend 4 = 1/6 of the company What fraction of the company does Ben still own? I got 1/20th. Hard to believe -- Ben is a lousy businessman or else I'm way off! Is this right?

Answers:You are correct. 1 - (1 / 3) - (1 / 4) - (1 / 5) - (1 / 6) = The LCD is 60. Multiply as needed. 1(60 / 60) - (1 / 3)(20 / 20) - (1 / 4)(15 / 15) - (1 / 5)(12 / 12) - (1 / 6)(10 / 10) = (60 / 60) - (20 / 60) - (15 / 60) - (12 / 60) - (10 / 60) = Rewrite as a single fraction. (60 - 20 - 15 - 12 - 10) / 60 = 3 / 60 = Simplify. 1 / 20

From Youtube

Free math tutorial tutoring lesson - learning ratio concept with word problems :free math tutor tutoring lesson tutorial on ratio concept or equivalent ratio with word problem grade GED preparation. How to do ratio word problem, how to solve equivalent ratio word problem. homeschooling, homeschool, home schooling, Grade 4 and up. Free online math tutoring on ratio and equivalent ratio with word problems. Grade 8 or 9 level. GED preparation. To get more out of this video, visit our website, EducateTube.com, and download free worksheets with answers. Learn math at your own pace for free. Please donate to help continue our website at: www.EducateTube.com Thanks!