Explore Related Concepts

5 Math Puzzles

Math Puzzle:
Math Puzzles are easy and fun learning topic. Children are advised to practice puzzles with their own intersect which improves their skill level. By making use of basic math operators the puzzles can be solved.

5th Math Puzzle with Answer:

      1. what will be the next sequence of the number 8,23,68,203,----,-----

         Solution: The sequence is formed by multiplying first (previous) term by 3 and subtracting by 1.
                         First term = 3
                         Second term = ( First term) x 3 – 1  = 3 x 3 - 1 = 8
                         Third term =  ( Previous term) x 3 – 1  = 8 x 3 - 1 = 23
                         Fourth term = ( Previous term) x 3 – 1  = 23 x 3 - 1 =68
                         Fifth term = ( Previous term) x 3 – 1  = 68 x 3 - 1 =203
                         Sixth term = ( Previous term) x 3 – 1  = 203 x 3 - 1 =608
                         Seventh term = ( Previous term) x 3 – 1  = 608 x 3 -1 =1823
                         The next sequence of the term is 8,23,68,203,$\underline{608,1823}$

       2. Find the Missing number

Missing Number

          Solution: The missing number is 72 = 49

       3. How many square are their in the figure

The Square Figure

          Solution: 16 squares

       4. Find the series of the number:
          12,14,18,26,42,---

          Solution: The number is 74.
                         The numbers are added  by 2, 4, 8 ,16, 32

       5. What is the next number   1,3,2,5,6,4,8,9,__

         Solution: The numbers values are given on alphabetical position
                         ABCDEFGHI = 1,2,3,4,5,6,7,8,
                         the number is 7.

Math Puzzle for Class 5 :

       1. find the series of the term 32,33,43,44,_,_
       2. Find the missing number

Find The Missing Number

       3. Find the number of circle in the given figure

Number of Circle

       4. Find the number  24, 30, 42,60, 84, 11 ,___

       5. Complete the diagram

The Diagram

       6. Find the numbers:

Find The Numbers

       7. Fill in the box with 1 to 9 numbers, so that every row, column and diagonal adds upto 15.


Diagonal Figure

Best Results From Wikipedia Yahoo Answers Youtube


From Wikipedia

Mathematical puzzle

Mathematical puzzles make up an integral part of recreational mathematics. They have specific rules as do multiplayer games, but they do not usually involve competition between two or more players. Instead, to solve such a puzzle, the solver must find a solution that satisfies the given conditions. Mathematical puzzles require mathematics to solve them. Logic puzzles are a common type of mathematical puzzle.

Conway's Game of Life and fractals, as two examples, may also be considered mathematical puzzles even though the solver interacts with them only at the beginning by providing a set of initial conditions. After these conditions are set, the rules of the puzzle determine all subsequent changes and moves.

List of mathematical puzzles

The following categories are not disjoint; some puzzles fall into more than one category.

Numbers, arithmetic, and algebra

Combinatorial

Analytical or differential

See also:Zeno's paradoxes

Probability

Tiling, packing, and dissection

Involves a board

Chessboard tasks

Topology, knots, graph theory

The fields of knot theory and topology, especially their non-intuitive conclusions, are often seen as a part of recreational mathematics.

Mechanical

0-player puzzles



From Yahoo Answers

Question:I have a square box with 3 numbers inside, I need to find the third number. 2 10 ? 15 There are no other instructions. My daughter is in 5th grade math. Does anyone have any suggestions, it doesn't refer to multiplication, addition, or subtraction?

Answers:it is goes 2, 10, 15 the pattern would be you multiply by 5, add 5. but if theres one between the 10 and 15 i have no idea sorry

Question:The numbers are (starting in the top right and going clockwise): 60, 60, 24, 7, 4, ? Can you replace the missing number?

Answers:12 The pattern is: 60 seconds in a minute 60 minutes in an hour 24 hours in a day 7 days in a week 4 weeks in a month (roughly) 12 months in a year _/

Question:I can't find several answers to this math crossword anywhere! Please help! Most answers correct wins! ACROSS 7. A set: where the + or x of any of its elements results in an element of that set; where commutative, associative, and distributive properties hold true for + or x ; which has additive and multiplicative inverses; which has identity elements for + and x. (5 letters) 13. A parameter which can be used to describe the characteristics of an object, such as length, etc. (9 letters) 37. Computer language developed in the 1950s. (5 letters) 41. The point at which a function's tangent has a slope zero is either a minimum or ____ point. (7 letters) 45. {1,1, root2} is an example of a Pythagorean ____. (7 letters) -- I thought it was triple, but that is 6 letters. Would it be triplet? 58. If segment AB is divided at point M such that AM/MB=AB/AM, then AM/MB is called the ____ section, ratio or mean. (6 letters) 64. Space higher than 3-dimensional. (10 letters) -- would this be hyperspace? 69. A square of numbers in which the rows, columns, and diagonals all total the same amount is called a ____ square. (5 letters). DOWN 3. A number that defines an interval or the end of a ray. (8 letters) 5. An angle whose vertex is a point of the circle and each side intersects the circle. (9 letters) -- would it be inscribed? 22. A tetrahedron, cube, octahedron, dodecahedron, and the icosahedron are the five _____ solids. (8 letters) 23. A guess or hypothesis. (10 letters) 26. A geometry object that has 0 dimension. (5 letters) 31. A set of ordered pairs. (8 letters) 34. A strip of paper can be formed into a one-sided object called a _____ strip. (7 letters). 43. The non-Euclidean geometry in which through a given point P not on a given line M there are infinitely many lines passing through P and parallel to M. (10 letters) 48. A math object used by Euler to solve the Konigsberg bridge problem. (7 letters) THANKS SO MUCH!!!

Answers:ACROSS 7) group 37) it could be be COBOL or ALGOL 41) extreme (or extrema) 45) triplet 58) golden 69) magic DOWN 5) inscribed 23) conjecture 26) point 34) Mobius. are you sure it is seven letters? his name contains only 6 letters...unless they are doing the weird alternate spelling "Moebius" (which, technically, is incorrect)

Question:3 friends walk into a pizza place. They order food and when the bill comes it is exactly thirty dollars. Each one pays 10 dollars. When the waiter comes back he says there is a 5 dollar discount. he hands each one one dollar and keeps two dollars as tip. If each one got one dollar back that means each one payed 9 dollars. 9 x 3 = 27 plus the two dollars tip equals $29. Where did the missing dollar go?

Answers:You just have to look at it differently. each person pays 10 thats 30 minus 5 for the discount thats 25 1 dollar to each of the customers thats 28 plus the 2 for the tip 30. (EDIT: Wooow. Pupp copied my answer. Wow, that's sad.)

From Youtube

Solve Santa's Math Puzzles :This is a Christmas Math Powerpoint Lesson Plan and Activity. Your students will have fun reviewing their addition, subtraction, and multiplication skills with this engaging Christmas Powerpoint presentation.

A Maths Puzzle: A Good Walk Spoiled :James goes for a walk. His average speed up the hill is 2mph. His average speed down the hill is 4mph. What was his overall average speed?